ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

U akcijama protiv PKK-a uništene dvije tone eksploziva

 

Eksploziv uništen u Sirnaku je bio ojačan sa 25 gasnih boca i povezan kablovima i žicama, tako da je u svakom momentu bio tempiran da eksplodira.
Turske snage sigurnosti u jednoj kući u pograničnom jugoistočnom gradu Sirnaku pronašle su dvije tone eksploziva koje su pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK) tempirali kao zamku.
Turske snage sigurnosti nastavljaju sa akcijama na teritoriji Sirnaka i šire kako bi neutralizirali sve ćelije organizacije PKK-a, prenosi Anadolija.
U tom gradu je od 14. marta na snazi policijski sat i združenim akcijama vojska, policija i žandarmerija neutralizira brojne rovove, zamke i minska polja koja pripadnici PKK-a ostavljaju iza sebe.
Neimenovani zvaničnik turskih snaga sigurnosti je za Anadoliju kazao da je turska vojska izvršila pretres kuće u kvartu Yesilyurt za koju su dobili dojavu da je pripadnici PKK-a koriste za proizvodnju eksplozivnih naprava, te da su tom prilikom u njoj pronašli više od dvije tone eksploziva.
Kuća potpuno devastirana
Isti izvor dodaje da je eksploziv bio ojačan sa 25 gasnih boca i povezan kablovima i žicama, tako da je u svakom momentu bio tempiran da eksplodira.
Dolaskom stručnog deminerskog tima na lice mjesta su poduzete potrebne radnje na osiguravanju prostora i eksploziv je na siguran način aktiviran i uništen.
Od jačine eksplozije kuća je u potpunosti devastirana, ali i još nekoliko drugih objekata u blizini. Niko nije stradao.
Antiterorističke akcije turskih snaga sigurnosti se nastavljaju u nekoliko gradova na istoku i jugoistoku zemlje.
Dan nakon terorističkog napada u centru Istanbula, u kojem su ubijene četiri osobe, a ranjeno 36, na jugoistoku Turske je uveden policijski sat, dok je na granici sa Sirijom pronađena bomba teška 600 kilograma.
Izvor: Agencije

Nema komentara:

Objavi komentar