četvrtak, 14. travnja 2016.

VIJEST OBRADOVALA BOSANCE: Uskoro više neće biti nezaposlenih u BiH… Pogledajte šta se dešava…
Broj nezaposlenih u BiH se smanjuje iz godine u godinu. Tako kažu podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Povećana je i potreba poslodavaca za radnicima. U odnosu na prošlu godinu veća je za 16%. Što se tiče inostranstva, najveća ponuda i najbolja saradnja je ostvarena sa Slovenijom i Njemačkom.
POGLEDAJTE VIDEO:KLIK


Njemačka je od 1. januara olakšala pristup svom tržištu rada za građane BiH, jer dozvole za rad sada imaju i one osobe čija zanimanja se ne nalaze na listi deficitarnih zanimanja u ovoj zemlji.

"Trenutno su u Njemačkoj najtraženija zanimanja vezana za medicinske usluge (od doktora medicine, specijalizanata, medicinskih sestara do njegovatelja), zatim sve što je vezano za IT sektor i programiranje, inžinjeri elektrotehnike, zatim zanimanja vezana za građevinarstvo, usluge prevoza i drugo", kaže Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje.

Tokom prošle godine 870 radnika zaposleno je u toj zemlji na poslu njegovatelja. U prva dva mjeseca 2016. putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH u Njemačkoj je zaposlenje dobilo 228 osoba.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH posljednje tri godine uspješno sarađuje sa Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije, podsjetio je Bandić. Najtraženija zanimanja u Sloveniji: vozač, varilac, zidar, hidroizolater i elektroizolater.

“U ovoj godini za prva dva mjeseca zaprimljeno je 290 oglasa za zapošljavanje 1.158 osoba od čega su potpisana 763 ugovora o radu, a izdato je 513 radnih dozvola za građane BiH", kaže Bandić.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, broj nezaposlenih u 2015. kontinuirano se smanjuje. Povećana je i potreba za novim radnicima. U odnosu na prošlu godinu, potreba za zapošljavanjem novih radnika veća je za 16 posto.

I u 2016. broj nezaposlenih tokom prva dva mjeseca smanjen za 2.414 osoba ili za 0,45 posto u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj evidentirane nezaposlenosti čine osobe sa trećim stepenom obrazovanja - KV radnici.

TV1

Nema komentara:

Objavi komentar