srijeda, 14. prosinca 2016.

Erdogan: Nacionalna mobilizacija za borbu protiv terorizma

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan proglasio je danas u Ankari nacionalnu mobilizaciju u borbi protiv protiv terorizma...


"Kao predsjednik Republike Turske proglašavam nacionalnu mobilizaciju za borbu protiv PKK-a, ISIS-a, FETO-a, DHKP-C-a, svih terorističkih organizacija", rekao je Erdogan.
Erdogan je kazao da je u operacijama u Turskoj i van njenih granica terorističkoj organizaciji PKK u vidu neutralisanja terorista, ranjavanja ili hapšenja, nanesen gubitak od blizu 10 hiljada članova. Među njima su i neki od vođa te terorističke organizacije.
U operacijama protiv svih struktura PKK-a ukupno je privedeno 40 hiljada osumnjičenih a u pritvorima je zadržano oko 10 hiljada.
Predsjednik Turske Erdogan je izjavio da je njegova zemlja spremna pružiti svaku vrstu pomoći u cilju evakuacije, smještaja i pružanja humanitarne pomoći civilima koji napuštaju sirijski Halep.
"Spremni smo za pružanje humanitarne pomoći, ali gdje je sada UN? Mi smo spremni pružiti svaku vrstu pomoći u evakuaciji civila, ali treba samo siguran koridor. Spremni smo za prihvat i onih koji krenu u Idlib i onih koji se odluče doći u Tursku. I njih ćemo prihvatiti kao naše goste", rekao je Erdogan.
Erdogan je poručio da Turska stanovnike Halepa neće ostaviti same.
"Turska, nada potlačenih, nije ostavila narod Halepa na cjedilu, nije ih ostavila same i neće ih ostaviti. Uradićemo sve što je u našoj moći da spasimo bar jednu nedužnu osobu, ma koliko nas to koštalo", rekao je Erdogan.
Predsjednik Turske je rekao kako se u vezi s njegovom zemljom i cijelom regijom pokušavaju provesti podmukle, podle i krvave igre.
"Ono što zovemo 'mozgom', koji upravlja tim igrama, svakodnevno dolazi sa novim đavoljim potezima pokušavajući u našoj regiji posijati novo sjeme mržnje. Pokušava se krvavim suzama, građanskim ratovima, pokušava se uništiti budućnost cijele regije. Svjesni smo toga, to je rat za prevlast, to je nadmetanje u snazi", rekao je Erdogan u obraćanju rukovodiocima lokalnih zajednica s područja cijele Turske.

(Vijesti.ba / AA)

Nema komentara:

Objavi komentar